Zgodzimy się chyba, że jedzenie już dawno przestało być dla nas jedynie środkiem służącym zaspokojeniu naszych biologicznych potrzeb, a stało się po prostu przyjemnością. Jest to zarazem przyjemność o tyle wyjątkowa, że jest ona dostępna dla każdego. Niezależnie od wieku, poglądów, miejsca zamieszkania czy profesji, radość z wybornego posiłku czerpać potrafi absolutnie każdy. Nic więc dziwnego w tym, że to właśnie przy zastawionym stole czujemy się tak dobrze, tak chętnie rozmawiamy, poznajemy się i dzielimy swoimi doświadczeniami. Jest coś absolutnie wyjątkowego we wspólnym jedzeniu z rodziną czy przyjaciółmi. Ciężko uchwycić ten ulotny klimat słowami, jednak myślę, że już doskonale rozumiecie o co mi chodzi prawda? Niezmiernie cieszy nas więc, że lokalna gastroturystyka przeżywa ostatnio swoisty renesans. Zaczynamy powoli odkrywać, że wcale nie trzeba jechać na drugi koniec świata by skosztować dań, które dadzą naszym kubkom smakowym autentyczną rozkosz. Bardzo dobrym miejscem na wypoczynek spod znaku noża i widelca są właśnie Mikołajki. Restauracje w Mikołajkach oferują szerokie spektrum doznań kulinarnych. Skosztujecie tu zarówno kuchni lokalnej, światowej jak i dań sezonowych. Zapraszamy więc na krótką podróż po smakach Mikołajek i najlepszych mazurskich restauracjach.
Nóż w Wodzie to prawdziwa mekka wszystkich miłośników kuchni slow food odwiedzających restauracje w Mikołajkach. Nawiązująca do znakomitego filmu Romana Polańskiego restauracja położona jest w malowniczej Wiosce Żeglarskiej, nad samym jeziorem, tuz obok Kurortu Kameralnego. Zasiadając w kameralnej sali o minimalistycznym, acz niepozbawionym własnego klimatu wystroju będziecie mogli komfortowo oddać się rozkoszom podniebienia. Lokal nie specjalizuje się w żadnej konkretnej kuchni. Znajdziecie tu zarówno dania z dziczyzny, złowionych w pobliskim jeziorze ryb, a także specjały kuchni światowej czy pozycje z cyklicznie odświeżanego menu sezonowego. Wspólnym mianownikiem jest fakt, że wszystkie potrawy przygotowywane są powoli, z namaszczeniem i wyłącznie ze świeżych, naturalnych składników. Restauracje przywiązuje wielką wagę do jakości produktów, z których przyrządza swoje potrawy i wierzcie mi, to naprawdę czuć w smaku serwowanych posiłków. W szczególności warto odwiedzić tę właśnie restaurację w Mikołajkach by skosztować wyśmienitych, rozpływających się w ustach żeberek BBQ, oraz chrupkiej i soczystej połówki kaczki. Te dwa popisowe dania lokalu sprawią, że zapomnicie o całym świecie i oddacie się nieśpiesznej degustacji. Posiłek zaś umili wam grana na żywo muzyka.
Stałym bywalcom restauracji w Mikołajkach Sielawy przedstawiać nie trzeba. To jeden z najstarszych lokali gastronomicznych w miasteczku, pamiętający czasy gdy wąskie uliczki przemierzały konne furmanki. Sielawę znajdziecie między innymi na wielu starych fotografiach Mikołajek, a także na przedwojennych pocztówkach. To bez wątpienia miejsce z bogatą tradycją i długą, ciekawą historią co znajduje swoje odzwierciedlenie w menu lokalu. W tym urokliwym miejscu skosztujecie głównie dań kuchni polskiej, ze szczególnym uwzględnieniem potraw przyrządzonych z lokalnie złowionych ryb. Jeśli odwiedzicie restaurację Sielawa koniecznie spróbujcie sandacza w sosie cytrynowym – tego smaku po prostu nie da się zapomnieć. Biesiadując w większym gronie warto skusić się na deskę ryb , na której pierwsze skrzypce gra, użyczająca nazwy lokalowi, wyborna sielawa. Na koniec dodam jeszcze, że restauracja zlokalizowana jest nad samym brzegiem jeziora, a z jej tarasu można obserwować przepływające statki i jachty. Biorąc na cel najlepsze restauracje w Mikołajkach, Sielawy pominąć po prostu nie wypada. Pamiętajcie przy tym, że Sielawa jest restauracją sezonową, więc serwowanymi tam delikatesami cieszyć się można jedynie w sezonie.
Tawerna pod Złamanym Pagajem to po prostu Mazury w pigułce. W lokalu zrelaksujecie się przy dźwiękach granych tu często na żywo, szant i skosztujecie pysznego jedzenia z widokiem na jezioro i zacumowane jachty. To świetne miejsce na rodzinny obiad, bądź wypad w gronie przyjaciół. Bardzo rozbudowana oferta drinków i alkoholi zachęca do dłuższych posiedzeń. Co do samych potraw to znajdziecie tu zarówno bogate menu śniadaniowe, liczne przekąski (stynka z sosem czosnkowym jest po prostu obłędna), dania mięsne jak i te oparte o ryby z mazurskich jezior. My jednak waszej uwadze polecamy dwie wyjątkowe pozycje z listy. Golonka pieczona w piwie jest tu przyrządzana perfekcyjnie. Mięso jest delikatne, kruche i idealnie wypieczone – po prostu pyszne. Drugim daniem jest znakomity lin w sosie śmietanowo-cebulowym – musicie go skosztować, tego smaku nie da się opisać. Wszyscy pragnący odwiedzić najlepsze restauracje w Mikołajkach powinni uznać ten klimatyczny lokal za punkt obowiązkowy swojej wizyty. Tawerna Pod Złamanym Pagajem czynna jest jedynie w sezonie, więc łasych na serwowane tam potrawy zachęcamy do uwzględnienia tego faktu przy planowaniu wyjazdu.
Restauracja City prezentuje zgoła odmienne podejście do menu od wcześniej opisanych lokali. To miejsce prawdziwie kosmopolityczne. W karcie dań znajdziecie tu zarówno potrawy kuchni polskiej, włoskiej, amerykańskiej, niemieckiej, azjatyckiej, jak i lokalne przysmaki. Tak duży rozstrzał tematyczny może z początku przytłaczać. Wrażenie to jednak szybko mija gdy zasiądziemy w przytulnym, nieco rustykalnym wnętrzu i weźmiemy do ręki menu. Karta nie zasypuje nas dziesiątkami potraw. Zamiast tego mamy starannie wyselekcjonowane pozycje, mające za zadanie jak najlepiej oddawać charakter kuchni, które reprezentują. Dość jednak o menu, przejdźmy do potraw, które naszym zdaniem stanowią o sile tego niepozornego lokalu. Pierwsza obowiązkowa pozycja to serwowana na śniadanie szakszuka – gwarantujemy, że lepszej na Mazurach po prostu nie zjecie. Na obiad polecamy zaś azjatycką zupę rybną – to prawdziwa uczta dla wielbicieli smaku umami. Finalnie, zaklinamy Was – zamówcie w City pizzę. Ta restauracja w Mikołajkach serwuje wyborną pizzę. Nie jest to fastfoodowa wersja tej potrawy, jaką znacie z sieciowych fast-foodów – to klasyczna pizza w stylu włoskim, o cieniutkim cieście, nieprzesadzonej ilości dodatków i wybornym smaku.
Gdzie zjeść najlepszego burgera na Mazurach? Odpowiedź jest prosta – w Tawernie Żagiel! Tak wiemy, to odważna teza, stoimy jednak za nią murem i jesteśmy gotowi stanąć na ubitej ziemi z każdym kto twierdzi inaczej 😉 Tawerna Żagiel to wyjątkowa restauracja w Mikołajkach specjalizująca się w daniach z grilla. Wnętrze lokalu dalekie jest od kameralnego – to miejsce nastawione na większe biesiady i spotkania w gronie przyjaciół. Klimat ten udziela się wszystkim, wielokrotnie widzieliśmy jak goście, którzy jeszcze chwilę temu się nie znali, zestawiają stoliki i oddają się żywiołowym dyskusjom – tak działa magia tego miejsca. Wracając jednak do tego najważniejsze, czyli jedzenia,musimy uczciwie napisać, że wszystkie potrawy z grilla trzymają tu bardzo wysoki poziom. Dania przygotowywane są jedynie ze świeżych składników pochodzących od lokalnych dostawców, co ma swoje odbicie w smaku serwowanych tu specjałów. Z naszej strony gorąco polecamy klasycznego burgera w delikatnej maślanej bułce, oraz steki z polędwiczki wieprzowej w tymianku. To ostatnie danie z pewnością otworzy oczy wszystkim twierdzącym, że jeśli stek to tylko z mięsa wołowego (tego też w karcie dań oczywiście nie zabrakło). Zawiedzeni nie poczują się również wegetarianie, na których czeka bezmięsna wersja amerykańskiego burgera.
A co gdybyśmy powiedzieli wam, że wcale nie trzeba jechać do Włoch by skosztować prawdziwej, tradycyjnie przyrządzonej pizzy? Właśnie ta, uwielbiana przez wszystkich potrawa jest specjalnością mieszczącej się w samym porcie, nad jeziorem sezonowej restauracji Lady Mary. Jaki jest sekret najlepszej pizzy na mazurach? W Lady Mary przy przyrządzaniu pizzy wykorzystywane są wyłącznie oryginalne włoskie składniki, oraz warzywa i owoce od lokalnych dostawców. Czymże jednak byłyby same same składniki bez kucharzy potrafiących zamienić je w pyszne, chrupiące placki urzekające swoim smakiem i aromatem? Dlatego właśnie kucharze w tej restauracji w Mikołajkach posiadają certyfikaty potwierdzające ukończenie specjalistycznego kursu w zakresie produkcji tradycyjnej, włoskiej pizzy. Co nie mniej istotne, pizza jest tu wypiekana w piecu kalabryjskim – żaden elektryczny, czy gazowy piec przemysłowy nie jest wstanie podrobić uzyskiwanego dzięki zastosowaniu tradycyjnych metod smaku. Z naszej strony gorąco polecamy pizzę z gorgonzolą, gruszką, miodem i orzechami – to smak, którego długo nie zapomnicie. Pizza to jednak nie wszystko co ten urokliwy lokal ma do zaoferowania. Koniecznie skosztujcie również steku z rostbefu podawanego z pieczonymi ziemniakami, oraz czarnego makaronu z krewetkami i parmezanem – niebo w gębie. Właśnie dzięki takim lokalom jak Lady Mary restauracje w Mikołajkach cieszą się tak dobrą sławą.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Grupa Amax Sp. z o.o., Pl. Wolności 9/61, 11-730, Mikołajki Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .